Säkerhetsdörr

Bygg in trygghet med säkerhetsdörr

När man bygger hus, får man anta att byggmästaren bygger så säkert som det bara är möjligt. Svenska hus är kända för sin säkerhet och trygghet. Det är mycket, mycket sällan som det fuskas med material, konstruktion och själva hantverket som krävs för att ett hus ska komma till. Det är tur det.
Vi har ett klimat i Skandinavien som kräver trygga och stabila hus. Det är ytterst sällan som naturkrafter rår på dem. Det enda som kan hota husen är eldsvådor, skogsbrand och liknande. Däremot kan hus alltid drabbas av fukt, om det nu skulle vara så att man har fuskat med tillräcklig ventilering. Men sådant kan alltid åtgärdas. Om man ska bygga säkert, bör man tänka som en inbrottstjuv. Var är det lättaste stället på ett hus att ta sig in och ut genom? De flesta skulle svara genom fönster och dörrar, och det är precis så det är. Så vill man bygga på ett säkert sätt är det genom att satsa på att bygga med säkra fönster och dörrar, och när det kommer till dörrar är en säkerhetsdörr det allra mest ultimata.

Hur ska en säkerhetsdörr vara för att verkligen vara säker?

En trädörr är lätt att bända upp. Träet kan splittras så att tjuven kan få upp dörren. Med en enkel kofot kan man bända upp en vanlig trädörr. En ståldörr är däremot omöjlig att bända upp. De säkerhetsdörrar som är säkrast är de som dessutom har en stålram runt sig. Då kan inte inbrottstjuven ta sig in genom den. En säkerhetsdörr som är tillverkad i stålplåt är omöjlig att rubba, eller bända upp med en kofot. De som är säkrast är de som är tjocka och har ett odyrkbart lås. Det måste vara ett lås på säkerhetsdörren som en inbrottstjuv inte kan ta sig in genom. Det går även att se till att tjuven inte kan lyfta ur dörren ur gångjärnen. Det kan man göra genom att bygga med bakkantstappar, som är som tre taggar högst upp på dörren, som gör det omöjligt att lyfta ur sin dörram.